Mentalno zdravlje neodvojivo je od tjelesnog zdravlja


Mentalno zdravlje neodvojivo je od tjelesnog zdravlja

Mentalno zdravlje mladih važna je tema o kojoj se danas premalo govori u društvu pritisnutom i preplavljenom najrazličitijim problemima. Iz tog je razloga Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) organizirao jučer okrugli stol uoči Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji Svjetska zdravstvena organizacija obilježava svake godine 10. listopada, te je okupio vodeće domaće stručnjake koji se bave mentalnim zdravljem mladih.

U Republici Hrvatskoj godišnje se hospitalizira oko 2.000 mladih osoba do 18 godina starosti zbog mentalnih poteškoća, dok su ozbiljni rizični čimbenici pušenje, pijenje alkohola, uživanje marihuane, ovisnost o internetu, kao i novi oblici nasilja koje donose nove tehnologije, naglasila je dr. sc. Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iako se nedavno u policijskim izvješćima pojavio podatak kako je u Hrvatskoj u porastu broj suicida kod maloljetnika, ipak je broj suicida u padu, primjerice, u prošloj godini 15 mladih do 18 godina sebi je oduzelo život, a ove godine 9 mladih osoba, naglasila je dr. Maja Silobrčić Radić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. No, zabilježen je porast hospitalizacija zbog problema u mentalnom zdravlju.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba rekla je kako danas roditelji premalo vremena provode sa svojom djecom te se djeca često povlače u sebe i postaju agresivna. Danas je svako peto dijete seksualno zlostavljano. Ako su uz to roditelji izvor problema, tada roditelji ne mogu niti prepoznati probleme i mentalne poteškoće koje se javljaju kod djeteta, već probleme moraju prepoznati stručnjaci, te je zbog toga važno da zajedno surađuju roditelji, zdravstveni radnici kao i odgojitelji u vrtiću.

O problemu stacionarnog liječenja u dječjoj psihijatriji, te manjku bolničkih postelja u hrvatskim bolnicama na dječjoj psihijatriji govorio je doc. dr. sc. Ivan Begovac, pročelnik Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju KBC Zagreb.

Naglasio je kako dječja psihijatrija koristi multidisciplinaran pristup no ipak još uvijek nije prepoznata kao posebna djelatnost, te je naglasio da danas još uvijek postoji veliki problem s dijagnostikom dječjeg autizma, te dijagnostikom poremećajima hranjenja. Napomenuo je kako je u tijeku izrada strateškog plana za dječju psihijatriju.

Prof. Marina Vitković iz Inicijative BoliMe za podršku mentalnom zdravlju sa svrhom podizanja svijesti, educiranja i zalaganja za boljitak na području mentalnog zdravlja naglasila je kako je zadatak njihove udruge promocija i prevencija mentalnog zdravlja te ranog traženja pomoći. Inicijativa BoliMe mentalno zdravlje približava mladima kroz prostor umjetnosti. "Želimo mladima reći, u redu ako te boli i osjećaš se kako se osjećaš", rekla je profesorica Vitković, te dodala da mentalno zdravlje neodvojivo od tjelesnog zdravlja, te je puno više od izostanka mentalne bolesti.

Prof. dr. sc. Buljan Flander nadalje je rekla kako je danas sveprisutan fenomen cyberbullying (zlostavljanje putem interneta), te svako treće dijete doživljava nasilje, a primjerice preko društvene mreže Facebook, nasilje doživljava svako peto dijete, dok 10% djece priznaje da su i sami činili nasilje. Anonimnost na mrežama ih dodatno potiče da postanu još okrutniji. Naglasila je kako o prevenciji treba voditi računa još u vrtićkoj dobi, jer danas čak i djeca vrtićke dobi oko 2.5 sata dnevno provode pred malim ekranima, a mobitel koriste djeca mlađa od 4 godine. Budite prisutni, pitajte djecu čime se bave - poručila je roditeljima Buljan Flander.

Dr. Igor Salopek iz Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje naglasio je važnu ulogu udruga koje se bave podrškom mentalnom zdravlju, njihov preventivni angažman,  te pomoć u procesu oporavka. Rekao je kako udruge daju dodanu vrijednost, no ipak one ne mogu biti zamjena za proces liječenja mentalnih bolesti. Isto tako je naglasio važnost antistigmatizacijskih kampanja kada je riječ o mentalno oboljelima. Najveći destigmatizator je, tvrdi, ostvarivanje kontakta s ljudima koji su oboljeli od psihičkih bolesti.

Dr. Ljubica Paradžik, iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Kukuljićevoj iznijela je podatke istraživanja iz 2015. godine koje je pokazalo da je oko 19.3% djece do 18 godina starosti ima poteškoće s mentalnih zdravljem što odgovara podacima Svjetske zdravstvene organizacije koja također raspolaže podatkom da na svjetskoj razini oko 20% mladih ima probleme s mentalnim zdravljem. Spomenuto je također kako danas veliki pritisak na djecu predstavlja i preveliko očekivanje vezano za školski uspjeh.

Doc. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti pri Klinici za psihijatriju Vrapče, upozorio je kako situacija nigdje u svijetu nije dobra, te kao društvo imamo krive pretpostavke da bi naš posao morao raditi netko drugi. Živimo u svijetu koji se neprestano mijenja, a promjene je teško pratiti. Svako nasilno ponašanje u javnosti je postalo popularno, postali smo društvo koje se odreklo etike i estetike i razvili vulgarne i primitivne načine komuniciranja. U javnosti je nasilje popularno, najviše klikova imaju najvulgarniji sadržaji, što jadnije i niže, to se više klika, zaključio je doc. dr. sc. Bagarić. Također, kazao je kako danas i odrasli i djeca zapravo svoju psihičku bol koju nose u sebi liječe različitiim ovisnostima, bilo da je riječ o drogama, alkoholu, cigaretama, ili internetu. No, kad se receptori zasite, ovisnost više ne pomaže da se riješe unutrašnje poteškoće. Optimistično je zaključio dr. Bagarić da ovisnosti nisu neizlječive bolesti. 

Dr. Jugoslav Gojković iz udruge Vrapčić rekao je kako naše društvo ne prepoznaje problem mladih jer mladi nisu profitabilna skupina pa se njima premalo bavimo, no oni su budućnost. Zabrinut je, kako kaže, činjenicom da danas nitko ne želi primiti adolescente u akutnom stanju, a cijeli problem društvo prepoznaje prekasno, kao što je to bio slučaj i s braniteljima.

Zaključak ovog okruglog stola je da unatoč izazovima današnjeg vremena i premalo prepoznatoj temi problema mentalnog zdravlja mladih, nije prekasno da se uz suradnju roditelja, zdravstvenih radnika te odgajatelja i nastavnika radi na prepoznavanju, preventivi i angažmanu oko mentalnog zdravlja mladih.

Izvor:
HZZO

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.