Okrugli stol "Liječnici u preventivnim programima"


Okrugli stol "Liječnici u preventivnim programima"

U povodu Hrvatskog dana liječnika, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održan je okrugli stol "Liječnici u preventivnim programima" na kojem su sudjelovali ministar zdravlja Siniša Varga, ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, predsjednik Hrvatske liječničke komore Hrvoje Minigo i brojni zdravstveni djelatnici.

Ministar Varga čestitao je svim liječnicama i liječnicima Hrvatski dan liječnika te istaknuo kako Hrvatska raspolaže dobro educiranim i vještim liječnicima s čijim visokim rezultatima stojimo uz bok europskim zemljama.

Ministar se osvrnuo na provedbu preventivnih programa, osobito na programe ranog otkrivanja raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva istaknuvši kako je preventiva uvijek prioritet, jer rano otkrivanje bolesti i rana intervencija poboljšavaju kvalitetu života pacijenta. "Nismo zadovoljni odazivom građana na preventivne preglede, stoga apeliram da svatko, kada na kućnu adresu dobije poziv na preventivni pregled, taj pregled i obavi. Preventiva je važna i iz financijskih razloga, jer ovdje za malo uloženog novca dobivamo značajan rezultat u očuvanju zdravlja naših građana", rekao je ministar.

"Provođenje preventive povećalo se 12 puta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zahvaljujući novom modelu ugovaranja i uvođenjem preventivnih panela", rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec. Dodala je kako Republika Hrvatska u ovoj godini očekuje povući oko 20 milijuna eura za preventivne programe u čiju će provedbu biti uključeni i HZZO, HZJZ, ali i civilno društvo, stručna društva i drugi. Skupa ćemo raditi na preventivnim programima koji će rezultirati boljim zdravljem hrvatskog stanovništva, rekla je Prenđa Trupec.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin također je naglasila važnost sprječavanja i ranog otkrivanja bolesti te pozvala roditelje da cijepe svoju djecu. "Cijepljenje je najbolja preventiva za pojedine bolesti, a ponekad je i jedini lijek. Zahvaljujući cjepivima, mi danas uopće ne poznajemo bolesti o kojima govore naše bake ili mame". Poljičanin je također rekla kako je liječništvo u Hrvatskoj sve više "žensko zanimanje", jer među liječnicima je čak 62 posto žena, dok do 1899. godine nije bilo niti jedne.

Skup je pozdravio i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić koji je podsjetio na bogatu tradiciju okupljanja liječnika koji su svoj prvi skup održali prije 141 godinu na današnji dan, po čemu danas obilježavamo Hrvatski dan liječnika.

Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore istaknuo je kako danas u Hrvatskoj radi 20 tisuća liječnika i to je snaga koja može puno učiniti za unaprjeđenje zdravlja hrvatskih građana.

Inače, Hrvatski dan liječnika obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godinu, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi, s ciljem unapređenja medicinske struke.

Izvor:
MZ RH

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.