Prehrana bogata vlaknima može kod oboljelih od melanoma pospješiti odgovor na imunoterapiju


Prehrana bogata vlaknima može kod oboljelih od melanoma pospješiti odgovor na imunoterapiju

Prehrana bogata vlaknima može pomoći nekim pacijentima koji se liječe od melanoma da imaju pozitivan odgovor na liječenje imunoterapijom utječući na crijevni mikrobiom, ukazuje nova studija.

Među pacijentima s uznapredovalim melanomom koji su bili podvrgnuti imunoterapiji inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka (ICI), oni koji su konzumirali najmanje 20 grama prehrambenih vlakana dnevno, živjeli su dulje bez napredovanja bolesti. Nasuprot tome, čini se da uporaba probiotičkih dodataka donekle smanjuje učinkovitost inhibitora imunoloških kontrolnih točaka (ICI). Inače, probiotici su živi mikroorganizmi koji se obično konzumiraju kao dodatak za poboljšanje zdravlja crijeva.

Rezultati istraživanja ukazuju da se može ciljati na sastav crijevne mikrobiote i utjecati na sposobnost pacijenta da odgovori na imunoterapiju. Konzumiranje prehrane bogate vlaknima, poput voća, povrća i mahunarki, moglo bi poboljšati sposobnost reagiranja na imunoterapiju, ističu stručnjaci.

Valja spomenuti, da imunoterapija inhibitorima imunoloških kontrolnih točaka (ICI) pomaže vratiti prirodnu sposobnost imunološkog sustava da prepozna i ubije tumorske stanice. Međutim, kod mnogih pacijenata, inhibitori imunoloških kontrolnih točaka ne uspijevaju zaustaviti rast tumora. Nekoliko ranijih studija ukazalo je da sastav bakterija u crijevima može utjecati na odgovor na imunoterapiju.

Izvor:
Science

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.