Što je maligni melanom?


Što je maligni melanom?

Maligni melanom je najteži oblik raka kože. Razvija se u melanocitima, stanicama koje proizvode melanin, pigment koji koži daje boju. Maligni melanom se osim na koži može pojaviti i na sluznicama (npr. usne, nosne šupljine, anogenitalnog područja ili unutarnjih organa), oku i u središnjem živčanom sustavu. 

Oko 40 do 50 posto melanoma razvija se od pigementiranih madeža.

Melanomi se razlikuju po veličini, obliku i boji (obično su pigmentirani) i sklonosti invaziji i metastaziranju. Za razliku od drugih oblika raka kože melanom se lako i brzo širi u udaljene dijelove tijela, gdje nastavlja rasti razarajući tkiva.

Rizik od pojave melanoma možete smanjiti ako ograničite izlaganje kože suncu i izbjegavate odlazak u solarij. Također, važno je znati koji su znakovi upozorenja za rak kože kako bi se kancerozne promjene otkrile i počele liječiti na vrijeme. Što je melanom manje prodro u kožu, veća je vjerojatnost izlječenja.

Postoje četiri glavna oblika malignog melanoma:

Lentigo maligna melanom

Lentigo maligna melanom čini do 15 posto svih melanoma. Obično nastaje od Hutchinsonove mrlje ili malignog melanoma in situ. Pojavljuje se na licu ili drugim područjima izloženima suncu kao asimptomatska plosnata svijetlo smeđa do smeđa, nepravilna makula promjera 2 do 6 cm ili mrlja s crnim točkicama nepravilno raspoređenim na njezinoj površini. Češće se javlja u starijih osoba.

Površinsko šireći melanom

Površinsko šireći melanom čini oko dvije trećine svih melanoma. Pojavljuje se najčešće na nogama u žena te na prsima u muškaraca. Promjena je obično u obliku plaka s nepravilnim izdignutim, induriranim svijetlo smeđim ili smeđim područjima, na kojima se često nalaze crvene, bijele, crne ili plave točke ili maleni, ponekad izbočeni plavo-crni čvorići.

Nodularni melanom

Nodularni melanom čini 10 do 15 posto svih melanoma. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu u obliku tamne, izbočene papule ili plaka čija je boja od biserne do sive i crne. Ponekad promjena sadrži malo ili ništa pigementa ili može izgledati kao krvnožilni tumor. Oboljeli imaju slabiju prognozu zbog njegovog brzog rasta.

Akralni lentiginozni melanom

Akralni lentiginozni melanom je vrlo rjedak, a nastaje na koži tabana, dlanova ili ispod nokta.

Zadnja izmjena: 20.08.2019.