Primjena statina povezana s manjim rizikom od raka debelog crijeva nakon negativne kolonoskopije


Primjena statina povezana s manjim rizikom od raka debelog crijeva nakon negativne kolonoskopije

Rezultati retrospektivne studije pokazali su da je korištenje statina, lijekova za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi, povezano s manjim rizikom od raka debelog crijeva između 6 i 36 mjeseci nakon inicijalne negativne kolonoskopije

Zanimljivo je da su učinci statina specifični za skupinu karcinoma koji se razvijaju unutar tri godine nakon kolonoskopije, ali ne i za karcinome koji se razvijaju nakon tri godine.

Postkolonoskopski kolorektalni rak (PCCRC), koji najčešće uključuje proksimalni kolon, čini 9 posto svih dijagnosticiranih karcinoma debelog crijeva. Nekoliko meta-analiza otkrilo je povezanost između uporabe statina i smanjenog rizika od raka debelog crijeva (ali ne i adenoma).

Također, valja istaknuti da je smanjeni rizik povezan s uporabom statina bio je značajan kod proksimalnog, ali ne i distalnog karcinoma kolona.

Ovi rezultati, ne samo da pokazuju kemoprevencijske učinke statina na razvoj postkolonoskopskog kolorektalnog karcinoma, već također impliciraju da statini uglavnom smanjuju progresiju od adenoma do karcinoma.

Izvor:
Gut

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.