Antikancerogeni učinci likopena u rajčici mogu biti poništeni namirnicama bogatim željezom


Antikancerogeni učinci likopena u rajčici mogu biti poništeni namirnicama bogatim željezom

Rajčice imaju dokazana svojstva protiv raka, no nova studija ukazuje da konzumiranje određenih namirnica može poništiti taj učinak. Naime, pokazalo se da konzumiranje rajčice uz namirnice koje sadrže mnogo željeza, može umanjiti njihov antikancerogeni učinak.

Rajčice sadrže karotenoid zvan likopen, za koji se pokazalo da donosi brojne zdravstvene koristi kao što su snižavanje razine kolesterola i povišenog krvnog tlaka, te čak i smanjenje rizika od raka. Likopen daje rajčici crvenu boju, a prisutan je i u drugim namirnicama crvenkaste boje, poput lubenice i ružičastog grejpa.

Brojne studije su pokazale da likopen smanjuje rizik od raka želuca i sprječava nastanak raka prostate, raka dojke i raka pluća.

Jednako tako, likopen djeluje kao protuupalno sredstvo koje može suzbiti napredovanje kancerogeneze.

Ovo istraživanje je pokazalo da je nakon konzumiranja soka od rajčice, nivo likopena u krvi bio značajno niži kod osoba  koje su uzimale dodatke željeza.

Smatra se da je ova interakcija problematična obzirom da je željezo ključni dio zdrave prehrane i često je sastavni dio obroka koji uključuje rajčice. Stoga, smanjenje unosa željeza kako bi se maksimizirala svojstva likopena u borbi protiv raka nije baš najbolja opcija.

Izvor:
Molecular Nutrition and Food Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.