Rak želuca - osnovne karakteristike bolesti


Rak želuca - osnovne karakteristike bolesti

Iako mu se učestalost smanjuje, rak želuca je po učestalosti i smrtnosti drugi zloćudni tumor u svijetu, od kojeg godišnje umre približno 650.000 oboljelih.

Incidencija raka želuca u Hrvatskoj je do 35 muškaraca i oko 20 žena na 100.000 stanovnika u jednoj godini, zbog čega je karcinom želuca u nas treći malignom po učestalosti.

Svakako treba istaknuti da incidencija raka želuca raste s dobi, pa je tako više od 75 posto oboljelih od raka želuca starije od 50 godina. Incidencija raka želuca je viša u bolesnika s ulkusom dvanaesnika.

Infekcija s Helicobacter pylori uzrok je većine slučajeva raka želuca. Autoimuni atrofični gastritis i različiti genetski čimbenici su također čimbenici rizika za rak želuca.

Želučani polipi mogu biti prekursori raka želuca. Upalni polipi se mogu javiti u bolesnika koji uzimaju nesteroidne protuupalne lijekove. Folveolarni polipi želučanog fundusa česti su u bolesnika koji uzimaju inhibitore protonske pumpe. Adenomatozni polipi, osobito oni multipli, premda rijetki, najčešće prijeđu u malignitet. Malignitet je vrlo vjerojatan ukoliko je adenomatozni polip promjera većeg od 2 cm ili pokazuje viloznu histologiju.

Kako se maligna transformacija ne može otkriti inspekcijom, uočene polipe treba endoskopski ukloniti.

Na adenokarcinome otpada oko 95 posto malignih tumora želuca, rjeđe su lokalizirani limfom želuca i gastrointestinalni stromalni tumori (GIST).

Adenokarcinomi želuca mogu se klasificirati prema makroskopskoj slici na:

  • Protudirajući - polipoidni ili gljivasti tumor
  • Penetrantni - ulcerozni tumor
  • Tumor s površinskim širenjem - širi se duž sluznice i infiltrira površinu unutar želučane stijenke
  • Linitis plastica - infiltrira želučanu stijenku uz fibroznu reakciju koja dovodi do rigiditeta želuca
  • Miješani - pokazuje karakateristike dva ili više različita tipa

Protruzijski tumori imaju bolju prognozu od onih koji se površinski šire zbog toga što ranije daju simptome.

Prema histološkoj podjeli po Laurenu, razlikuju se dva tipa raka želuca - intestinalni i difuzni.

Intestinalnom tipu raka želuca prethode dugotrajne histološke promjene, a u pravilu se pojavljuje na maloj krivini i u antrumu želuca.

Difuzni tip raka želuca nije vezan uz postojanje predmalignih stanica, javlja se po cijelom želucu i ima lošiju prognozu.

Zadnja izmjena: 26.07.2015.