Cijepljenje protiv COVID-19 pruža bolju zaštitu od prethodne infekcije


Cijepljenje protiv COVID-19 pruža bolju zaštitu od prethodne infekcije

Nova studija američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkriva da su osobe koje su bile necijepljene i nedavno su imale COVID-19 infekciju, imale 5,5 puta veću vjerojatnost da će oboljeti od COVID-19 od osoba koje su se nedavno potpuno cijepile protiv COVID-19 i nisu imale prethodnu COVID-19 infekciju.

Istraživanje se temelji na podacima prikupljenim iz 187 bolnica u devet američkih saveznih država od siječnja do rujna 2021.

Smatra se da ovi podaci pokazuju da cijepljenje protiv COVID-19 može pružiti višu, robusniju i dosljedniju razinu imuniteta za zaštitu od hospitalizacije zbog COVID-19 nego sama infekcija tijekom najmanje 6 mjeseci.

Jednako tako, ovo istraživanje pruža dodatne dokaze koji potvrđuju važnost cijepljenja protiv COVID-19, čak i ako je netko ranije imao COVID-19 infekciju.

Prema mišljenju stručnjaka, najbolji način da se zaustavi COVID-19, uključujući pojavu njegovih varijanti, je široko rasprostranjeno cijepljenje protiv COVID-19 i mjere prevencije bolesti kao što su nošenje maski, često pranje ruku, fizičko distanciranje i ostanak kod kuće kada ste bolesni.

Izvor:
Morbidity and Mortality Weekly Report

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.