Što je COVID-19?


Što je COVID-19?

Prvi slučajevi koronavirusne bolesti 2019 (engl. coronavirus disease 2019, skraćeno COVID-19) prouzročeni novim koronavirusom, u početku nazvanim Wuhan Coronavirus ili 2019-CoV, a kasnije nazvanim SARS-CoV-2 (engl. severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) zabilježeni su krajem 2019. godine u kineskom gradu Wuhan.

Koronavirusi su RNK virusi ovijeni ovojnicom, poznati kao uzročnici bolesti u rasponu od obične prehlade do ozbiljnih bolesti kao što su MERS (od engl. Middle East Respiratory Syndrome) i SARS (od engl. Severe Acute Respiratory Syndrome), a novi koronavirus - SARS-CoV-2, novi je soj koronavirusa koji nije bio poznat do izbijanja slučajeva teškog respiratornog sindroma u Kini krajem prosinca prošle godine, od kuda se obzirom na laku prenosivost, brzo proširio diljem svijete te je u ožujku 2020. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila izbijanje COVID-19 pandemije.

Valja spomenuti, da su koronavirusi virusi koji cirkuliraju među životinjama, od kojih neki mogu zaraziti i ljude. Šišmiši se smatraju prirodnim domaćinima ovih virusa, a poznato je i da nekoliko drugih vrsta životinja mogu biti izvor. Na primjer, MERS-CoV uzročnik MERS-a, prenosi se na ljude s deva, dok se teški akutni respiratorni sindrom koronavirus-1 (SARS-CoV-1) prenosi na ljude s cibetke.

Inače, novi koronavirus otkriven u Kini 2019. usko je genetski povezan s virusom SARS-CoV-1.

Kako se širi SARS-CoV-2

SARS-CoV2 se uglavnom prenosi putem respiratornih kapljica i aerosola od zaražene osobe kad kihne, kašlje, govori ili diše te je u neposrednoj blizini drugih ljudi. Virus je također izoliran iz fecesa zaraženih osoba, što ukazuje na to da fekalno-oralni prijenos također može biti put infekcije. Kapljice se mogu udisati ili sletjeti na površine s kojima drugi dolaze u kontakt, a zatim se zaraze kad dodirnu nos, usta ili oči. Novi koronavirus može preživjeti na površinama od svega nekoliko sati (bakar, karton) do određenog broja dana (plastika i nehrđajući čelik). Međutim, količina održivog virusa s vremenom opada i možda je neće biti uvijek u dovoljnim količinama da izazove infekciju.

Trenutno se procjenjuje da je razdoblje inkubacije za COVID-19, tj. vrijeme između izloženosti virusu i pojave prvih simptoma, između 1 i 14 dana.

Valja istaknuti, da se SARS-CoV-2 može prenijeti kada zaražene osobe pokažu simptome poput kašlja. Zaražena osoba također može prenijeti virus do dva dana prije nego što pokaže simptome; trenutno nije jasno u kojoj mjeri takve asimptomatske infekcije pridonose ukupnom prijenosu.

Procjenjuje se da zarazno razdoblje u umjerenim slučajevima traje 8 do 10 dana, a u težim slučajevima u prosjeku do dva tjedna.

Zadnja izmjena: 19.04.2021.