Estrogenska terapija može smanjiti rizik za razvoj raka dojke


Estrogenska terapija može smanjiti rizik za razvoj raka dojke

Američko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 7.500 žena, koje su tijekom šest godina uzimale estrogen, pokazalo je da su pet godina nakon prestanka uzimanja estrogenske terapije, navedene žene imale 23 posto manji rizik od razvoja raka dojke

Inače hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) palo je u nemilost nako što su neka istraživanja pokazala da ono povećava rizik od moždanog udara, raka dojke i raka jajnika. No kratkoročna primjena hormonskog nadomjesnog liječenja smatra se prilično sigurnom za neke žene koje imaju teške simptome menopauze poput valova vrućine i noćnog znojenja.

Estrogenska terapija primjenjuje se u histerektomiranih žena kako bi se ublažili simptomi menopauze te prema ovom istraživanju ona smanjuje i rizik od raka dojke.

Međutim, u slučaju kada se estrogen uzima u kombinaciji s progestinom, bez obzira na dob žene, tada dolazi do povećanja rizika od raka dojke, srčane bolesti, moždanog udara i stvaranja krvnih ugrušaka.

Također treba istaknuti da ni sama estrogenska terapija nije bez rizika, naime ona povećava rizik od moždanog udara i stvaranja krvnih ugrušaka.

Stoga liječnik treba dobro procijenti u kojih žena je prikladno da se primjenjuje estrogenska terapija.

Izvor:
The Lancet Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.