Hormonska terapija može uzrokovati gastrointestinalno krvarenje


Hormonska terapija može uzrokovati gastrointestinalno krvarenje

Hormonsko nadomjesno liječenje za ublažavanje simptoma menopauze može povećati rizik od ozbiljnog krvarenja iz donjeg dijela gastrointestinalnog trakta, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo gotovo 74.000 žena.

Inače, neka ranija istraživanja su povezivala dugotrajnu primjenu hormonske terapije za menopauzu s većim rizikom od raka dojke, srčanog i moždanog udara. A sada je sklonost hormonske terapije k stvaranju krvnih ugrušaka povezana s krvarenjem iz donjeg dijela debelog crijeva.

Naime, do krvarenja iz debelog crijeva usljed hormonske terapije dolazi zbog razvoja ishemičnog kolitisa, do kojeg dolazi kada krvni ugrušci blokiraju krvne žile u debelom crijevu, te se smanji dotok krvi u crijevo i crijevo počinje nekrotizirati i krvariti. Rizik od krvarenja iz donjeg dijela gastrointestinalnog trakta je veći zbog manjeg broja krvnih žila u donjem dijelu debelog crijeva.

Rezultati su pokazali da žene koje trenutno koriste hormonsku terapiju imaju oko 50 posto veći rizik od bilo koje vrste gastrointestinalnog krvarenja nego žene koje nikad nisu koristile hormonsku terapiju.

Također, pokazalo se da što je neka žena dulje koristila hormonsku terapiju, to je njen rizik od gastrointestinalnog krvarenja bio veći.

Prema mišljenju stručnjaka, hormonska nadomjesna terapija je učinkovita terapija, no ona nosi i određene rizike.

Izvor:
Digestive Disease Week PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.