Nedavni COVID-19 povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka nakon operacije


Nedavni COVID-19 povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka nakon operacije

Oboljevanje od COVID-19 značajno povećava rizik od opasnih krvnih ugrušaka nakon operacije, pokazalo je novo istraživanje koje je provedeno na više od 128.000 pacijenata u 115 zemalja. Inače, venska tromboembolija (VTE) potencijalna je komplikacija kirurških zahvata i vodeći je uzrok smrti koji se može spriječiti u bolničkih pacijenata.

Ovo istraživanje pokazalo je da je venska tromboembolija nakon kirurškog zahvata bila 50% vjerojatnija u pacijenata s trenutnim COVID -19, te 90% vjerojatnija u pacijenata s nedavnim COVID-19.

Valja podsjetiti, da kirurški pacijenti imaju čimbenike rizika za vensku tromboemboliju, uključujući nepokretnost, kirurške rane i sistemsku upalu, a pridodavanje infekcije sa SARS-CoV-2 može dodatno povećati taj rizik.

Sve u svemu, sama venska tromboembolija povezana je s više od pet puta većim rizikom od smrti u roku od mjesec dana od operacije, pokazalo je istraživanje. U pacijenata s COVID-19, smrtnost je bila više od pet puta veća među onima s VTE (gotovo 41%) od onih bez njega (7,4%).

Smatra se, da bi rutinska postoperativna skrb za kirurške pacijente trebala uključivati ​​intervencije za smanjenje rizika od venske tromboembolije (VTE).

Izvor:
Anaesthesia

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.