Oboljeli od Alzheimerove bolesti koji koriste antiepileptike imaju dvostruko veći rizik od upale pluća


Oboljeli od Alzheimerove bolesti koji koriste antiepileptike imaju dvostruko veći rizik od upale pluća

Oboljeli od Alzheimerove bolesti koji koriste antiepileptičke lijekove, imaju dvostruko veći rizik od upale pluća u odnosu na pacijente s Alzheimerovom bolešću koji ne uzimaju antiepileptike, ukazuje istraživanje provedeno u Finskoj.

Od specifičnih antiepileptičkih lijekova, fenitoin, karbamazepin, valproična kiselina i pregabalin bili su povezani s povećanim rizikom od upale pluća. 

Osim za liječenje epilepsije, spomenuti lijekovi se mogu koristiti i za ublažavanje neuropatske boli i ublažavanje simptoma ponašanja kod demencije.

Neki antiepileptici imaju sedativne učinke koji mogu objasniti rizik od upale pluća, ističu stručnjaci.

Inače, ovo je bilo prvo istraživanje koje je istraživalo primjenu antiepileptika i rizik od upale pluća kod osoba s Alzheimerovom bolešću. 

Smatra se da su potrebna daljnja istraživanja o tome jesu li starije osobe osjetljivije na učinke antiepileptika. Osobe s Alzheimerovom bolešću imaju veći rizik od upale pluća i smrtnosti povezane s upalom pluća nego osobe bez bolesti. Zbog toga je važno pažljivo procijeniti rizike i koristi od upotrebe spomenutih lijekova, posebno za druge indikacije od epilepsije.

Izvor:
Journal of Alzheimer's Disease

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.