Prehrana s visokim udjelom n-3-PUFA povezana s manjim rizikom od raka dojke


Prehrana s visokim udjelom n-3-PUFA povezana s manjim rizikom od raka dojke

Prehrana s visokim udjelom n-3 polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) povezana je sa smanjenim rizikom od raka dojke među ženama, ukazuju rezultati nove studije.

Obrnuta povezanost također je uočena za prehrambenu alfa-linolensku kiselinu, eikozapentaensku kiselinu, dokozapentaensku kiselinu i dokozaheksaenoičnu kiselinu. Ove inverzne povezanosti bile su jače za žene u predmenopauzi i žene s tumorima pozitivnim na estrogenski receptor (ER), pozitivnim na progesteronski receptor (PR) i ER-pozitivnim PR-pozitivnim tumorima.

Valja spomenuti, da je kod pretilih žena/žena s prekomjernom tjelesnom težinom, ali ne i kod žena normalne težine, smanjeni rizik od raka dojke bio je značajno povezan s povećanjem unosa n-3 PUFA. 

Smatra se da ova studija naglašava učinak životnih navika, posebno, unosa višestruko nezasićenih masnih kiselina hranom na rizik od raka dojke.

Izvor:
Menopause

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.