Home / Centri A-Z / Pretilost

Pretilost

Što je pretilost?

Pretilost je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu, a označava tjelesnu težinu s indexom tjelesne mase većim od 30kg/m2.

Pretilost predstavlja čimbenik rizika za razvoj drugih patoloških stanja ili bolesti kao što su: metabolički sindrom, šećerna bolest, hiperlipidemija, hipertenzija, ateroskleroza, respiratorne bolesti, osteoartritis, bolesti žučovoda, maligne bolesti.

U širem smislu, prekomjerna težina označava tjelesnu težinu iznad normalne vrijednosti s indexom tjelesne mase od 25 do 29,9 kg/m2

Ovisno o stupnju, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) razlikuje prekomjernu težinu, značajnu prekomjernu težinu (pretilost) i izrazito prekomjernu težinu (morbidna pretilost).

Povezano s pretilošću

Moždani udar je najčešća životno ugrožavajuća neurološka bolest. U svijetu on je treći uzrok smrtnosti i prvi uzrok invalidnosti. Iako je zadnjih desetljeća mnogo uloženo i postignuto na polju dijagnostike i terapije moždanog udara, još uvijek u borbi protiv te bolesti najveća korist proizlazi iz otkrivanja i suzbijanja rizičnih čimbenika.

Danas se o prekomjernoj tjelesnoj težini i o zdravstvenim problemima vezanim uz njenju pojavu sve više vodi računa u znanstvenim i laičkim krugovima. Dok gotovo milijardu stanovništva na ovoj našoj planeti vodi bitku sa izgladnjelošću, veliki dio stanovništva pati od uvećanja mase masnog tkiva, do takvih razmjera koji graniče sa fiziološkom i metaboličkom izdržljivošću organizma.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje