Ranije odstranjenje jajnika može povećati rizik za artritis i osteoporozu


Ranije odstranjenje jajnika može povećati rizik za artritis i osteoporozu

Istraživanje provedeno na gotovo 7.700 žena pokazalo je da su žene mlađe od 45 godina kojima su odstranjeni jajnici (ooforektomija), izložene većem riziku od razvoja artritisa te češće imaju manju gustoću kostiju, osteopeniju, koja je preteča osteoporoze

Rezultati su pokazali da je 45 posto žena kojima su uklonjeni jajnici razvilo artritis, dok se artritis razvio u 32 posto žena kojima nisu uklonjeni jajnici.

Jednako tako pokazalo se da su žene kojima su uklonjena oba jajnika prije 45. godine i koje nisu nikada koristile hormonsku nadomjesnu terapiju izložene dvostruko većem riziku da će imati nisku gustoću kostiju.

Stoga znanstvenici upozoravaju da bi žene kojima su uklonjeni jajnici zbog spriječavanja raka trebalo tijekom dužeg vremena pratiti kako se kod njih ne bi razvila osteoporoza.

Također ističu da bi rezultati ovog istraživanja mogli utjecati na žene koje su nositelji BRCA1 i BRCA2 mutacija gena, zato što se njima savjetuje kako bi bilo dobro da im se odstrane jajnici, radi smanjivanja rizika od raka te poboljšanja stope preživljavanja.

Izvor:
San Antonio Breast Cancer Symposium PR

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.