U glavne čimbenike rizika za rak dojke ubrajaju se starosna dob (rizik od javljanja raka dojke raste s dobi), obiteljska povijest raka dojke u mlađoj životnoj dobi, mutacije gena (npr. BRCA1 ili BRCA2 gena), povećana gustoća dojki na mamografiji, rana menarhe (prva menstruacija), kasna menopauza, nerađanje djece, starija životna dob kod rođenja prvog djeteta, izostanak dojenja, promjene u grudima poput atipične hiperplazije ili lobularnog karcinoma in situ, prethodne biopsije dojke, hormonska nadomjesna terapija u postmenopauzi, rana izloženost zračenju, izlaganje određenim kemijskim supstancama, pretilost, pušenje, konzumacija alkohola i konzumacija masne kalorijske hrane.
Žene koje su izložene većem riziku od raka dojke trebale bi ići na redovite preglede. Preventivno uzimanje lijekova tamoksifena i raloksifena smanjuju rizik od razvoja raka dojke za 40 do 50 posto, dok bilateralna mastektomija (odstranjenje obje dojke) smanjuje taj rizik za više od 90 posto. Zbog toga se neke od tih metoda također primjenjuju kod žena s povećanim rizikom nastanka raka dojke kako bi se taj rizik smanjio.
Rezultati nove studije pokazali su da žene s trostruko negativnim rakom dojke i visokim razinama imunoloških stanica u tumorima imaju manji rizik od recidiva nakon operacije, čak i bez kemoterapije. Trostruko negativni rak dojke čini oko 15% svih dijagnoza raka dojke u svijetu.
17.04.2024. 15:5017.04.2024. 15:33
| JNCI Cancer Spectrum | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Zdrava prehrana može smanjiti rizik od srčanih bolesti kod osoba koje su preživjele rak dojke, pokazalo je novo istraživanje. Bolest srca glavni je uzrok smrti kod žena koje su preživjele rak dojke, vjerojatno zbog toksičnih učinaka kemoterapije, zračenja i ciljane terapije raka na srce.