Svaki šesti karcinom uzrokovan je infekcijom


Svaki šesti karcinom uzrokovan je infekcijom

Prema analizi koja je obradila podatke vezane uz incidenciju 27 karcinoma u 184 zemlje, svaki šesti karcinom uzrokovan je infekcijom koja se može liječiti ili spriječiti. Četiri glavna uzročnika navedenih infekcija su humani papillomavirus, Helicobacter pylori, hepatitis B virus i hepatitis C virus.

Većina navedenih slučajeva registrirana je u zemljama u razvoju poput zemljama istočne Azije.

Gotovo trećina takvih slučajeva zabilježena je u osoba mlađih od 50 godina.

Kod žena rak vrata maternice čini polovicu karcinoma koji su uzrokovani infekcijama, dok se kod muškaraca više od 80 posto karcinoma koji su bili povezani s infekcijama odnosi na rak jetre i rak želuca.

Stoga bi se pomoću javno-zdravstvenih metoda za spriječavanje infekcija poput cijepljenja, sigurnije primjene injekcija ili antimikrobnih terapija, mogla smanjiti učestalost karcinoma.

Naime dostupna su cjepiva protiv humanog papilomavirusa (HPV) koje je povezan s razvojem raka vrata maternice i hepatitis B virusa koji uzrokuje rak jetre.

Jedanko tako, rizik od raka želuca može se smanjiti liječenjem infekcije uzrokovane s Helicobacterom pylori, kombinacijom 2 antibiotika i inhibitora protonske pumpe.

Izvor:
Lancet Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.