Žene koje su izložene većem riziku od raka dojke trebaju razmotriti preventivno uzimanje lijekova


Žene koje su izložene većem riziku od raka dojke trebaju razmotriti preventivno uzimanje lijekova

Prema novim smjernicama Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO), žene koje su izložene većem riziku od raka dojke trebaju razgovarati sa svojim liječnicima o uzimanju kemopreventivnih lijekova, kako bi smanjile svoj rizik od oboljevanja od raka dojke.

Nove smjernice preporučaju raspravu o primjeni: tamoksifena u žena u premenopauzi s visokim rizikom od raka dojke i tamoksifena i raloksifena u žena u postmenopauzi.

Jednako tako, nove smjernice daju još jednu alternativu, lijek eksemestan za žene u postmenopauzi.

Tamoksifen i raloksifen smanjuju rizik od estrogen receptor-pozitivnih (ER-pozitivnih) karcinoma dojke, a eksemestan snižava razinu estrogena u tijelu. U slučaju trogodišnje terapije eksemestanom rizik od raka dojke može se smanjiti za 70 posto.

Također, treba spomenuti da i za žene s BRCA1 i BRCA2 mutacijama gena postoje preventivne opcije.

Svakako treba naglasiti da se smjernice odnose na žene koje nemaju rak dojke, no imaju veći rizik za razvoj raka dojke.

Za neke žene koje su izložene većem riziku od raka dojke, uzimanje navedenih lijekova i bolja kontrola mogu biti bolji izbor od bilatelarne mastektomije kojoj se podvrgnula Angelina Jolie, ističu stručnjaci.

Također treba reći da su neke studije pokazale da navedeni lijekovi smanjuju gustoću tkiva dojke te na taj način povećavaju uspješnost mamografije u otkrivanju raka dojke.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.