Acetilsalicilatna kiselina se više ne preporuča za sprječavanje prvog srčanog i moždanog udara


Acetilsalicilatna kiselina se više ne preporuča za sprječavanje prvog srčanog i moždanog udara

Prema novim preporukama američkih stručnjaka, osobe starije od 60 godina ne bi smjele svakodnevno uzimati acetilsalicilatnu kiselinu kako bi spriječile prvi srčani ili moždani udar.

Štoviše, ljudi u dobi od 40 do 59 godina trebali bi svakodnevno uzimati acetilsalicilatnu kiselinu samo ako imaju visok rizik od kardiovaskularnih bolesti i ako su razgovarali sa svojim liječnikom o tome trebaju li početi uzimati acetilsalicilatnu kiselinu kako bi spriječili srčani ili moždani udar.

Nakon 75. godine, malo je koristi od kontinuiranog svakodnevnog uzimanja acetilsalicilatne kiseline, ističu stručnjaci. Budući da se vjerojatnost unutarnjeg krvarenja povećava s godinama, potencijalna šteta uzimanja acetilsalicilatne kiseline poništava dobrobiti.

Inače, srčana bolest i moždani udar vodeći su uzroci smrti u SAD-u, čineći više od 1 od 4 smrti. No, iako se pokazalo da svakodnevna uporaba acetilsalicilatne kiseline smanjuje mogućnost prvog srčanog ili moždanog udara, ona također može povećati rizik od krvarenja u mozgu, želucu i crijevima.

Izvor:
U.S. Preventive Services Task Force

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.