Aktivnosti na velikoj nadmorskoj visini mogu povećati rizik od hipoglikemije u osoba s dijabetesom tip 1


Aktivnosti na velikoj nadmorskoj visini mogu povećati rizik od hipoglikemije u osoba s dijabetesom tip 1

Izgleda da će osobe s dijabetesom tip 1 možda morati pomnije pratiti svoje razine šećera u krvi kada obavljaju aktivnosti na velikim nadmorskim visinama kao što su planinarenje ili skijanje, ukazuje nova studija.

Inače, liječnici često preporučuju tjelovježbu osobama s dijabetesom jer ona ima mnoge prednosti. Može poboljšati zdravlje srca, osjetljivost na inzulin i kvalitetu života. Međutim, tjelovježba također može uzrokovati hipoglikemiju (opasno nizak šećer u krvi) kod osoba s dijabetesom tijekom i nakon tjelesne aktivnosti. Ako se šećer u krvi neke osobe spusti jako nisko, potrebno je brzo djelovati jer može doći do napadaja, gubitka svijesti ili smrti.

Rezultati ovog istraživanja upućuju na to da tjelovježba izvedena ubrzo nakon izlaganja velikoj nadmorskoj visini može povećati rizik od hipoglikemije posredovane vježbanjem.

Smatra se da bi buduće smjernice trebale uzeti u obzir ove rezultate kako bi se povećala sigurnost ljudi s dijabetesom tipa 1 kada putuju iz područja niske nadmorske visine u područje visoke nadmorske visine poput planina bez ikakve aklimatizacije.

Izvor:
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.