Antibiotik može ublažiti simptome sindroma iritabilnog crijeva


Antibiotik može ublažiti simptome sindroma iritabilnog crijeva

Istraživanje provedeno na 1.260 ispitanika sa sindromom iritabilnog crijeva koji nisu imali zatvor pokazalo je da dvotjedna terapija antibiotikom rifaksiminom može ublažiti simptome sindroma iritabilnog crijeva i 10 tjedana nakon prestanka terapije.

Četiri tjedna nakon terapije, gotovo 41 posto ispitanika koji su uzimali rifaksimin imalo je ublažene simptome sindroma iritabilnog crijeva, u usporedbi s oko 32 posto kod skupine ispitanika koja je dobivala placebo.

Na pitanje o nadutosti, oko 40 posto ispitanika koji su uzimali rifaksimin reklo je da ju više nema, dok je kod ispitanika koji su dobivali placebo njih 30 posto to izjavilo. Isto tako ispitanici koji su dobivali rifaksimin imali su manje bolova u trbuhu i vodenastih stolica.

Prema mišljenju znanstvenika ovo istraživanje pokazuje da terapija antibioticima može pomoći bolesnicima sa sindromom iritabilnog crijeva te sugerira da crijevna mikroflora ima ulogu u nastanku ovog stanja.

Inače ranije istraživanje pokazalo je da neravnoteža crijevne flore, odnosno bakterija koje žive u tankom i debelom crijevu, može doprinijeti nastanku sindroma iritabilnog crijeva. No znanstvenici još ne znaju da li promjena mikroflore uzrokuje sindrom iritabilnog crijeva ili je ona možda rezultat tog stanja. 

Izvor:
New England Journal of Medicine 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.