Antitrombotici mogu smanjiti rizik od demencije u pacijenata s fibrilacijom atrija


Antitrombotici mogu smanjiti rizik od demencije u pacijenata s fibrilacijom atrija

Antitrombotici se često propisuju pacijentima s fibrilacijom atrija radi zaštite od moždanog udara, no nova studija je pokazala da antitrombotici ne samo da štite od moždanog udara nego smanjuju rizik i od razvoja demencije.

Za navedeni pozitivan učinak ključno je uzimanje antitrombotika odmah nakon dijagnosticiranja fibrilacije atrija. To vriijedi i za pacijente s niskim rizikom od moždanog udara koji inače ne bi trebali uzimati antitrombotike. Odgoda uzimanja antitombotika u niskorizičnih pacijenata povećava rizik od demencije za 30 posto, a u visokorizičnih pacijenata za 136 posto. Što se antitrombotici kasnije počinju uzimati, to je rizik od demencije veći.

U istraživanju je sudjelovalo više od 76.000 pacijenata s fibrilacijom atrija, bez demencije, prosječne starosti od 69 godina.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da pacijenti s fibrilacijom atrija koji su uzimali antitrombotik varfarin, imaju nižu stopu oboljevanja od demencije. Iako je ovo istraživanje analiziralo učinak varfarina, smatra se da bi novi antitrombotici poput rivaroksabana i apiksabana trebali još više smanjiti rizik od demencije.

Inače, kod fibrilacije atrija, čestog poremećaja srčanog ritma, gubi se normalan slijed električne aktivacije pretklijetki, tj. one se više ne stišću, nego trepere. Uslijed toga u pretklijetkama dolazi do muljanja i zaostajanja krvi, što može uzrokovati stvaranje krvnih ugruška (tromba). Dio tog ugruška se može odvojiti i normalnom cirkulacijom otići u mozak, gdje može začepiti (okludirati) moždanu krvnu žilu, te na taj način prouzročiti moždani udar.

Izvor:
Heart Rhythm Society meeting

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.