Bakterija Gardnerella može poslužiti kao marker prekanceroznih promjena u žena s HPV infekcijom


Bakterija Gardnerella može poslužiti kao marker prekanceroznih promjena u žena s HPV infekcijom

Izgleda da bi bakterija Gardnerella vaginalis koja se može naći kod vrata maternice i u vagini žena s infekcijom humanim papilomavirusom (HPV), mogla poslužiti kao marker prekanceroznih promjena.

HPV infekcija jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija i uzrokuje rak vrata maternice u malom postotku slučajeva. Međutim, nije poznato zašto samo mali postotak slučajeva napreduje do raka. 

Valja spomenuti, da kemijsko i mikrobno okruženje vrata maternice i vagine također mogu utjecati na napredovanje HPV infekcije. Naime, brojne studije su pokazale da je raznolika mikrobna flora povezana s većim abnormalnostima vrata maternice, kao i većom prevalencijom visokorizičnih HPV infekcija.

Rezultati ove studije pokazali su da se visokorizične HPV infekcije uklanjaju brže i potpunije kada postoji obilje bakterije Lactobacillus iners. S druge strane, progresija visokorizičnog HPV-a obilježena je dominacijom bakterije Gardnerella vaginalis. Očito, Gardnerella uzrokuje da trajna HPV infekcija prijeđe u prekancerozno stanje, inducirajući povećanu raznolikost cervikovaginalnog spektra bakterija

Druge bakterije koje su bile povezane s progresijom HPV infekcije u žena s bakterijskom vaginozom, bile su Prevotella amnii i Anaerococcus prevotii. Jednako tako, oko 3,8% gljivica bilo je također povezano s napredovanjem u prekancerozno stanje.

Izvor :
PLOS Pathogens

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.