Promjena vaginalne mikroflore


Promjena vaginalne mikroflore

Vaginalna mikroflora je prirodni način zaštite intimnih dijelova žene, a čini je više od 50 vrsta mikroorganizama. Blago kiselo okruženje (pH 3,5-4,5) i "dobre" bakterije ne dopuštaju nepoželjnim bakterijama i gljivicama da se ondje nastane.

Stres, oslabljeni imunitet, česte promjene partnera, kao i hormonske promjene (npr. trudnoća, klimakterij) mogu utjecati na ravnotežu vaginalne mikroflore. Jednako tako, i antibiotici te oralni kontraceptivi također mogu, mijenjanjem vaginalne mikroflore, utjecati na pojavu neugodnih simptoma u intimnom području.

Poremećaj vaginalne mikroflore može se dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi, ali se ipak najčešće javlja kod žena u reproduktivnom razdoblju. Uzroci promjene vaginalne mikroflore kod žena su različiti, no svima je zajednički oslabljeni imunosni sustav i opća slabost organizma. Stres (fizički i/ili psihički) i kronična iscrpljenost razorno djeluju na imunitet. Iz tog razloga je mentalna higijena ženama jednako važna kao fizička. U današnjem ludom tempu života potrebno je znati slušati svoje tijelo.

Zdravu vaginalnu mikrofloru ima tek manji broj žena, a ona može osigurati zaštitu intimnog zdravlja žene od mladosti do zrelog doba. Više od 300 milijuna žena godišnje oboli od nekog oblika infekcije spolnih organa.

Laktobacili su neophodni u održavanju osjetljive ravnoteže vaginalne mikroflore i njihov nedostatak često dovodi do poremećaja intimnog zdravlja.

stijenka-vagine-1b

stijenka vagine

Kod gotovo svake treće žene može se primijetiti nedostatak laktobacila. Taj nedostatak, u pravilu nezamijećen u početnoj fazi, u kasnijoj fazi učestalo uzrokuje neugodne tegobe u intimnom području kao što su pojačani iscjedak, svrbež, peckanje, neugodan miris. Te tegobe uvelike utječu na kvalitetu života žene. Nedostatak laktobacila može uzrokovati naseljavanje „štetnih“ bakterija  odnosno pojavu bakterijske vaginoze te se manifestirati kao infekcija odnosno u trudnica u vidu porasta rizika od preranog porođaja ili spontanog pobačaja.

Čest uzrok oporemećaja vaginalne mikroflore je pogrešna ili pak pretjerana higijena intimnog područja. Za preporučiti je pravilo "ni previše ni premalo". Spolni organi naime nisu prljavi organi te ih ne treba prati prečesto niti koristiti preagresivna sredstva.

Zadnja izmjena: 28.09.2015.