Biljni flavonoli značajno smanjuju rizik od Alzheimerove demencije


Biljni flavonoli značajno smanjuju rizik od Alzheimerove demencije

Rezultati nove studije pokazali su da povećani unos biljnih flavonola, više od 15 mg dnevno, može brzo smanjiti rizik od Alzheimerove demencije (AD) za pola. Drugim riječima, Alzheimerova demencija bi se mogla spriječiti kod mnogih ljudi jednostavnim redovitim konzumiranjem namirnica koje sadrže flavonole, poput brokule, naranče i čaja.

Alzheimerova demencija je progresivni poremećaj mozga u kojem pojedinac gubi kognitivne sposobnosti, uključujući pamćenje i mišljenje, te sposobnost obavljanja jednostavnih zadataka.

Što se tiče samih flavonola, unos kempferola povezan je sa smanjenjem rizika od Alzheimerove demencije za gotovo 50 posto, miricetina i isorhamnetina za 40 posto, a kvercetin nije imao vidljivi učinak na smanjenje rizika od Azheimerove demencije.

Kempferol je prisutan u većim količinama u zelenom lisnatom povrću poput kelja i špinata, brokuli, grahu i čaju. Namirnice bogate isorhamnetinom uključuju maslinovo ulje, crno vino, kruške i umak od rajčice. Dok se miricetin može naći u čaju, kelju, naranči, rajčici i crvenom vinu.

Izvor:
Neurology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.