Čaša vina dnevno povećava rizik od raka dojke


Čaša vina dnevno povećava rizik od raka dojke

Konzumacija samo jedne čaše vina ili piva dnevno može povećati rizik od razvoja raka dojke, ukazuje novo izvješće Svjetskog fonda za istraživanje raka (WCRF). Jednako tako, izvješće ukazuje da redovita fizička aktivnost može smanjiti rizik od raka dojke.

U ovom izvješću se navodi da konzumacija jedne čaše vina ili piva dnevno (oko 10 grama alkohola), povećava rizik od raka dojke u žena u premenopauzi za 5 posto, a u žena u postmenopauzi za 9 posto. Kako se unos alkohola povećava, tako se povećava i rizik od raka dojke.

Ne treba zaboraviti da konzumacija alkohola ima učinak i na rizik od nekoliko drugih oblika raka poput raka usne šupljine, raka jednjaka i raka debelog crijeva.

Također, pokazalo se da su fizički najaktivnije žene u premenopauzi imale 17 posto niži rizik od raka dojke u odnosu na najmanje aktivne. Dok je kod najaktivnijih žena u postmenopauzi smanjenje rizika iznosilo 10 posto.

Valja imati na umu da i umjerena tjelesna aktivnost, kao što je hodanje i vrtlarstvo, može smanjiti rizik od raka dojke za oko 13 posto.

Inače, postoje i drugi čimbenici rizika za rak dojke poput starije životne dobi, prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti, te obiteljske povijesti raka dojke.

Izvor:
World Cancer Research Fund; American Institute for Cancer Research

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.