Cink može štititi od bakterije Streptococcus pneumoniae


Cink može štititi od bakterije Streptococcus pneumoniae

Australski znanstvenici s University of Melbourne otkrili su na koji način cink pruža zaštitu od bakterije Streptococcus pneumoniae, koja je inače primarni bakterijski uzročnik upale pluća zbog koje svake godine umire više od milijun ljudi.

Inače, gotovo dvije milijarde ljudi pati od nedostatka cinka, a njegov nedostatak povećava osjetljivost na bakterijsku infekciju.

U ovom istraživanju korišteni su miševi kako bi se utvrdilo kako cink djeluje kod bakterijskih infekcija. Rezultati istraživanja pokazali su da su miševi s manjim unosom cinka podlegli infekciji do tri puta brže jer njihov imunološki sustav nije imao dovoljno cinka da pomogne u ubijanju bakterija.

Istraživanje je pokazalo da se cink mobilizira na mjestu infekcije te pomaže specifičnim imunološkim stanicama da unište bakteriju Streptococcus pneumoniae.

Smatra se da ovo otkriće naglašava važnost osiguranja prehrambene dostatnosti cinka kao dijela strategije kontrole pneumokokne bolesti u kombinaciji s cijepljenjem i drugim antimikrobnim lijekovima.

Izvor:
PLOS Pathogens

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.