Cjelovite žitarice smanjuju rizik od hipertenzije


Cjelovite žitarice smanjuju rizik od hipertenzije

Zamjena rafiniranih žitarica cjelovitim žitaricama predstavlja jednostavan način kako se može smanjiti rizika od hipertenzije, pokazuje nova studija. Naime, pokazalo se da konzumacija 200 g cjelovitih žitarica dnevno (poput 2 zdjele zobenih pahuljica) smanjuje rizik od hipertenzije za 22%.

Valja spomenuti, da se pokazalo da je spomenuta povezanost linearna i ovisna o dozi.

Smatra se, da ovi rezultati podupiru prehrambene smjernice koje zagovaraju primjenu cjelovitih žitarica u prevenciji hipertenzije.

Cjelovite žitarice mogu sniziti krvni tlak na više načina. Osim prehrambenih vlakana, pomažu i povećani dušikov oksid (opuštanje krvnih žila), protuupalni učinci antioksidansa poput avenantramida (u zobi) i korisne crijevne bakterije koje proizvode masne kiseline kratkog lanca.

Dokazi upućuju na to da su promjenjive zdravstvene navike (prehrana, tjelesna aktivnost, kvaliteta sna itd.) snažno povezane s ishodima hipertenzije. Iako su tjelesna težina, unos soli i tjelesna aktivnost dobro poznati modifikatori rizika, uloga specifičnih prehrambenih izbora i dalje je pod lupom.

Izvor:
Scientific Reports

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.