Cjelovite žitarice smanjuju rizik od hipertenzije

Zamjena rafiniranih žitarica cjelovitim žitaricama predstavlja jednostavan način kako se može smanjiti rizika od hipertenzije, pokazuje nova studija. Naime, pokazalo se da konzumacija 200 g cjelovitih žitarica dnevno (poput 2 zdjele zobenih pahuljica) smanjuje rizik od hipertenzije za 22%.
Valja spomenuti, da se pokazalo da je spomenuta povezanost linearna i ovisna o dozi.
Smatra se, da ovi rezultati podupiru prehrambene smjernice koje zagovaraju primjenu cjelovitih žitarica u prevenciji hipertenzije.
Cjelovite žitarice mogu sniziti krvni tlak na više načina. Osim prehrambenih vlakana, pomažu i povećani dušikov oksid (opuštanje krvnih žila), protuupalni učinci antioksidansa poput avenantramida (u zobi) i korisne crijevne bakterije koje proizvode masne kiseline kratkog lanca.
Dokazi upućuju na to da su promjenjive zdravstvene navike (prehrana, tjelesna aktivnost, kvaliteta sna itd.) snažno povezane s ishodima hipertenzije. Iako su tjelesna težina, unos soli i tjelesna aktivnost dobro poznati modifikatori rizika, uloga specifičnih prehrambenih izbora i dalje je pod lupom.
Izvor:
Scientific Reports