Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne uzrokuje autizam


Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne uzrokuje autizam

Rezultati nove danske studije u kojoj je sudjelovalo više od 650.000 djece, pokazali su da cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MO-PA-RU) ne uzrokuje autizam, čak i kod djece s većim rizikom za razvoj autizma.

Također, pokazalo se da nije bilo razlike u riziku od autizma kod cijepljene i necijepljene djece.

Inače, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), broj oboljelih od ospica u Europi prošle je godine dosegao rekordan broj, a i u Hrvatskoj je bilo oboljele djece.

Obzirom na višegodišnje niske cijepne obuhvate predškolske djece, trenutno je najveći rizik od širenja ospica u dječjim vrtićima, što može rezultirati velikom epidemijom ospica kod male djece, brojnim hospitalizacijama i komplikacijama bolesti.

Ospice je moguće spriječiti procjepljivanjem tzv. MO-PA-RU cjepivom (od lat. morbilli, parotitis, rubeolla; u eng. izvorniku MMR, od measles, mumps, rubella).

Valja podsjetiti, da je studija koja je ukazivala na vezu MO-PA-RU cjepiva i autizma objavljena prije dva desetljeća u stručnom časopisu The Lancet. Ta je studija dobila širok publicitet, ali ju je časopis naknadno povukao, nakon što je otkrio da je istraživanje lažirano. Ovom novom studijom, njeni su rezultati dodatno opovrgnuti.

Izvor:
Annals of Internal Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.