Cijepljenje protiv ospica, parotitisa i rubele


Cijepljenje protiv ospica, parotitisa i rubele

Što su ospice, zaušnjaci i rubeola?

OSPICE su virusna bolest karakterizirana osipom, kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Virus, uzročnik bolesti, na milijun oboljele djece uzrokuje kod 1.000 djece encefalitis, 6.000 će dobiti febrilne konvulzije (grčenje uslijed visoke tjelesne temperature), a nekoliko stotina će ih umrijeti.

ZAUŠNJACI poznati i kao parotitis ili mumps, također su virusna bolest. Uzročnik parotitisa uzrokuje visoku tjelesnu temperaturu, glavobolju i oticanje žlijezda. Može dovesti do gluhoće, meningitisa, bolnog oticanja testisa i ovarija i rijetko smrti.

RUBEOLA, virus uzročnik rubeole uzrokuje osip, blagi porast tjelesne temperature i artritis (većinom u žena). Ako trudna žena oboli od rubeole, može nastupiti spontani pobačaj ili rođenje djeteta s ozbiljnim i teškim tjelesnim oštećenjima.

Dijete se vrlo lako može zaraziti od bolesne osobe iz svoje okoline jer se virusi šire zrakom.

Cijepljenjem protiv ospica, parotitisa i rubeole može se spriječiti nastanak bolesti. Cijepljenje protiv zaušnjaka uključeno je u rutinsko cijepljenje djece kao dio obaveznog programa cijepljenja.

Kako cijepiti dijete protiv ospica, parotitisa i rubeole?

Cjepivo protiv uzročnika ovih triju bolesti je sadržano u jednoj injekciji (MPR cjepivo).

Djeca trebaju primiti dvije doze ovog cjepiva:

 • prvu u dobi od godinu dana
 • drugu u između 4 i 6 godina i može ga primiti istodobno s drugim cjepivima.

Tko se ne smije cijepiti, ili treba pričekati na cijepljenje

 • Ne smiju se cijepiti djeca koja su alergična na želatinu, antibiotik neomicin ili na prethodnu dozu cjepiva protiv ospica, parotitisa i rubeole.
 • Cijepljenje umjereno ili teško bolesne djece treba odgoditi do potpunog ozdravljenja.
 • U nekim slučajevima roditelji se moraju posavjetovati s liječnikom prije cijepljenja svog djeteta, naročito ako su obrambene funkcije dječjeg organizma oslabljene uslijed težih bolesti ili dugotrajnog liječenja, kao i ako je dijete doživjelo alergijsku reakciju na jaja.
 • Nestabilne neurološke bolesti

Koje su moguće neželjene reakcije na cijepljenje?

U Hrvatskoj se u obaveznom programu cijepljenja već dugi niz godina koristi MPR cjepivo koje, iako učinkovito, u odnosu na druga dostupna cjepiva izaziva veći broj i ponekad ozbiljnije nuspojave kao što je aseptični meningitis. Osim toga služba za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskoj dokazala je horizontalni prijenos cijepnog virusa mumpsa na članove obitelji cijepljenog djeteta. Upravo iz tog razloga razloga Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporuča zamjenu navedenog cjepiva alternativnim koje je dostupno na hrvatsko tržištu.

Uvijek je preporučljivo birati cjepivo koje izaziva što manje nuspojava uz uvjet održane ili bolje učinkovitosti. Roditelji alternativno cjepivo mogu kupiti na slobodnom tržištu.

Ukoliko se roditelj ipak odluči cijepiti dijete MMR cjepivom iz programa cijepljenja, a ne preporučenim alternativnim cjepivom, nužno je pridržavati se posebnih upozorenja i mjera opreza nakon cijepljenja, o čemu će Vas obavijestiti Vaš pedijatar.

Cjepivo, kao i lijekovi može izazvati neželjene reakcije, ali je cijepljenje protiv ospica, parotitisa i rubele mnogo sigurnije nego obolijevanje od ovih bolesti.

Većina djece koja se cijepe protiv ovih bolesti nemaju nikakvih problema.

Blage reakcije:

 • crvenilo, bol ili oteklina na mjestu uboda
 • povišena tjelesna temperatura
 • blagi osip

Umjerene reakcije:

 • rijetko se javljaju
 • oticanje žlijezda na licu ili vratu, febrilne konvulzije napadaji grčenja uzrokovani povišenom tjelesnom temperaturom, nervoza, infekcija gornjih dišnih puteva, proljev, aseptični meningitis ili alergijske reakcije, koje mogu varirati prema stupnju težine.

Ukoliko primjetite neki od ovih simptoma, javite se liječniku. O daljnjem cijepljenju ovim cjepivom odlučiti će Vaš liječnik.

Za sve ostale informacije o cijepljenju protiv ospica, rubeole i mumpsa pitajte svoga liječnika.

Zadnja izmjena: 30.04.2024.