Crijevne bakterije kod pacijenata s multiplom sklerozom variraju ovisno o aktivnosti bolesti


Crijevne bakterije kod pacijenata s multiplom sklerozom variraju ovisno o aktivnosti bolesti

Oboljeli od multiple skleroze nemaju iste bakterije u crijevima kao zdravi ljudi. Također postoje razlike u sastavu i funkciji bakterija u crijevima oboljelih od multiple skleroze, ovisno o tome je li njihova bolest aktivna i jesu li na liječenju, ukazuju rezultati nove studije.

Naime, neke skupine bakterija pojavljuju se češće kod osoba s multiplom sklerozom, a druge skupine bakterija su češće kod osoba bez multiple skleroze.

Znanstvenici su pronašli 61 bakterijsku vrstu koja je bila različito zastupljena kada su se uspoređivali svi slučajevi multiple skleroze sa zdravim kontrolama. Skupina markera upale sastavljena od krvnih leukocita, CRP-a i ekspresije gena krvnih stanica IL17A i IL6 bila je pozitivno povezana sa skupinom vrsta povezanih s multiplom sklerozom. Bakterijske vrste koje su bile zastupljenije u slučajevima s multiplom sklerozom koja još nije bila liječena bile su pozitivno povezane sa skupinom citokina u plazmi uključujući IL-22, IL-17A, IFN-β, IL-33 i TNF-α. 

Međutim, u slučajevima kada bolest nije aktivna, identificirane se dvije bakterijske vrste, Faecalibacterium prausnitzii i Gordonibacter urolithinfaciens. Poznato je da te bakterije proizvode protuupalne metabolite, uključujući butirat i urolitin. 

U crijevnoj mikrobioti pacijenata s multiplom sklerozom prisutne su značajne aberacije koje su izravno povezane s krvnim biomarkerima upale, a u slučajevima koji prethodno nisu bili liječeni bogatstvo bakterija je pozitivno povezano s aktivnošću bolesti. Ipak, pronalazak dviju simbiotičkih bakterijskih vrsta u slučajevima koji nisu aktivni u bolesti, a koje proizvode povoljne spojeve za modulaciju imuniteta daje razlog za testiranje ovih bakterija kao pomoćne terapije u budućim kliničkim ispitivanjima.

Izvor:
Genome Medicine

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.