Home / Centri A-Z / Multipla skleroza

Multipla skleroza

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Multipla skleroza

Što je multipla skleroza?

Multipla skleroza (MS) je kronična demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne tj. kralježničke moždine), obilježena propadanjem mijelinske ovojnice živčanih vlakana i upalnom reakcijom. To dovodi do usporenja ili blokade prijenosa živčanog impulsa između živčanih stanica.

Za multiplu sklerozu je karakteristično stvaranje ožiljaka, tzv. "demijeliniziranih plakova" na mjestima nestanka mijelinske ovojnice u strukturama mozga ili u kralješničkoj moždini.

Simptomi multiple skleroze variraju ovisno o tome koji je živac pogođen te koliki je stupanj njegova oštećenja. U težim slučajevima multiple skleroze oboljeli mogu izgubiti sposobnost da hodaju ili govore.

Nažalost, multipla skleroza se ne može izliječiti, no lijekovi mogu pomoći u usporavanju napredovanja bolesti i u kontroli simptoma.

 

Povezano s multiplom sklerozom

Poznato je da život s multiplom sklerozom predstavlja izazov obzirom da su njeni simptomi nepredvidivi i promjenjivi. Naime, multipla skleroza je kronična bolest koja utječe na svaku osobu različito, sa simptomima, od utrnulost u udovima ili zaboravljivosti do paralize ili gubitak vida. Nažalost, multipla skleroza se trenutno ne može izliječiti, no u posljednje vrijeme svjedoci smo napredka u liječenju multiple skleroze, te smo povodom Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze koji se obilježava 26. rujna, o novostima na tom polju popričali s predstojnicom Klinike za neurologiju KBC-a "Sestre milosrdnice" doc. dr. sc. Vanjom Bašić Kes, dr. med..

Multipla skleroza (MS) je kronična autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne tj. kralježničke moždine), obilježena propadanjem mijelinske ovojnice živčanih vlakana i upalnom reakcijom. To dovodi do usporenja ili blokade prijenosa živčanog impulsa između živčanih stanica. Karakteristično je stvaranje ožiljaka, tzv. "demijeliniziranih plakova" na mjestima nestanka mijelinske ovojnice u strukturama mozga ili u kralješničkoj moždini.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje