Crijevni mikrobi nude tragove za rano otkrivanje raka gušterače

Rak gušterače teška je bolest i veliki izazov u medicini raka jer ga je teško dijagnosticirati, dok su potencijalne terapije rijetke. Nova studija pokazuje da bi se u budućnosti rak gušterače mogao otkriti u ranoj fazi pomoću crijevnih mikroba. Jednako tako, crijevni mikrobi bi također mogli ponuditi rješenja za razvoj terapije protiv raka gušterače.
Studija je pokazala da je crijevna flora pacijenata s rakom gušterače uključivala značajno više fakultativnih patogena i značajno manje korisnih bakterija nego u skupini zdravih vršnjaka. Posebno su se smanjile korisne bakterije koje pripadaju klasi Clostridia, poput Lachnospiraceae, Butyricicoccaceae i Ruminococcaceae koje proizvode maslačnu kiselinu. Patogeni raka gušterače uključuju, na primjer, Enterobacteriaceae, Enterococcaceae i Fusobacteriaceae. Razine ovih bakterija u crijevnoj flori pacijenata s rakom gušterače bile su visoke.
Prema mišljenju stručnjaka, rezultati o korisnim Clostridiama zanimljivi su jer je ranije pokazano da obične populacije Clostridiales učinkovito posreduju u antikancerogenim imunološkim reakcijama protiv solidnih tumora.
Ova studija ističe potencijal crijevnih mikroba kao biomarkera za neinvazivni probir raka gušterače i razvoj ciljanih terapija, naglašavajući potrebu za daljnjim istraživanjima kako bi se potvrdili ovi rezultati u različitim populacijama. Sveobuhvatno razumijevanje uloge crijevnog mikrobioma u raku gušterače moglo bi značajno poboljšati napore ranog otkrivanja i poboljšati ishode liječenja pacijenata.
Izvor:
Gut Pathogens