Do 80 posto metastatskih karcinoma debelog crijeva proširilo se u udaljena područja prije dijagnoze


Do 80 posto metastatskih karcinoma debelog crijeva proširilo se u udaljena područja prije dijagnoze

Do 80 posto slučajeva metastatskog kolorektalnog karcinoma vjerojatno se proširilo na udaljena mjesta u tijelu prije nego što je izvorni tumor premašio veličinu sjemenke maka, ukazuje američko istraživanje u kojem je sudjelovao 2.751 pacijent s kolorektalnim karcinomom.

Inače, identificiranje bolesnika u ranom stadijiu kolorektalnog karcinoma izuzetno je bitno za što uspješniji ishod liječenja.

Rezultati ove studije su prilično iznenađujući. Naime, u većine bolesnika s metastatskim kolorektalnim karcinomom koji su analizirani u ovoj studiji, stanice raka su se već proširile i počele rasti davno prije nego što je primarni tumor bio klinički otkriven, što ukazuje da je metastatska kompetencija postignuta vrlo rano nakon nastanka raka. To je u suprotnosti s prevladavajućom pretpostavkom da se metastaza javlja kasno u naprednim primarnim tumorima i ima implikacije za stratifikaciju pacijenta, terapijsko ciljanje i raniju detekciju.

Rak debelog crijeva je drugi vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca i žena u SAD-u. Najčešće metastazira u jetru. Rijetko, metastazira u mozak, gdje je gotovo uvijek smrtonosan.

Valja istaknuti da ne metastaziraju svi kolorektalni karcinomi te je stoga izuzetno bitno da se istraže stanični procesi koji sprječavaju širenje raka na druge organe.

Izvor:
Nature Genetics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.