Dojenje povezano s manjim rizikom od epileptičkih napadaja


Dojenje povezano s manjim rizikom od epileptičkih napadaja

Dansko istraživanje provedeno na gotovo 70.000 djece pokazalo je da djeca koja su dojena imaju manje epileptičkih napadaja nakon prve godine života. Isto tako pokazalo se da što se dijete duže doji to ima manji rizik od epileptičkih napadaja.

Prethodne studije otkrile su vezu između dojenja i rizika za razvoj duševnih bolesti kasnije u životu, kao što su poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) ili shizofrenija, no ovo je prvi puta da je netko proučavao vezu između epileptičkih napadaja i dojenja.

Epileptički napadaji obično počinju u dobi od pete do dvadesete godine života, no mogu se dogoditi u bilo kojoj dobi. U SAD-u jedno od sto djece i tinejdžera doživi dva ili više epileptičkih napadaja tijekom djetinjstva.

Prema mišljenju znanstvenika veza između epilepsije i majčinog mlijeka nije iznenađenje obzirom da majčino mlijeko sadrži puno hranjivih tvari potrebnih za normalan razvoj mozga u novorođenčadi. Isto tako poznato je da pothranjenost u razvojnom razdoblju može dovesti do epileptičkih napadaja.

No znanstvenici ističu da ovi rezultati ne znače nužno da dojenje štititi od epilepsije te da su potrebna dodatna istraživanja da razjasne ovu vezu.

Izvor:
Journal of Pediatrics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.