Dugo dojena djeca mogu imati sniženu razinu željeza


Dugo dojena djeca mogu imati sniženu razinu željeza

Iako se općenito gledajući dojenje smatra najboljim načinom hranjenja djeteta, rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici s University of Toronto ukazuju da dojenje tijekom duljeg vremenskog perioda može dovesti do niže razine željeza u krvi.

Naime pokazalo se da se kod djece starije od jedne godine rizik od nedostatka željeza proporcionalno povećava s duljinom trajanja dojenja, i to za 5 posto sa svakim dodatnim mjesecom dojenja.

Također, treba reći da nije utvrđena povezanost između duljeg trajanja dojenja i većeg rizika od anemije kod djece.

Željezo je važan nutrijent, posebno u djece, naime željezo je veoma bitno za normalan razvoj živčanog sustava i mozga djeteta. Jednako tako, treba spomenti da je željezo potrebno organizmu u razdobljima naglog rasta kao što je djetinjstvo.

Inače, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporuča da se u prvih šest mjeseci života djeteta, dijete isključivo doji, te da se nakon šest mjeseci ostale namirnice postepeno uvode u prehranu. SZO podupire dojenje do druge godine života.

Isto tako, utvrđena je i povezanost između češće konzumacije kravljeg mlijeka i većeg rizika od nedostatka željeza kod djece.

Namirnice bogate željezom smatraju se one koje su obogaćene željezom, poput žitarica, zatim nemasna govedina, janjetina, patka, škampi, školjke, srdele, grah, grašak, leća, špinat i dr..

Izvor:
Pediatrics

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.