Duljina spavanja povezana s rizikom od plućne fibroze


Duljina spavanja povezana s rizikom od plućne fibroze

Ljudi koji redovito spavaju duže od 11 sati ili kraće od 4 sata, u usporedbi s onima koji spavaju 7 sati dnevno, imaju 2 do 3 puta veću vjerojatnost od oboljevanja od plućne fibroze, neizlječive bolesti, ukazuje nova studija.

Jednako tako, pokazalo se da usmjeravanje na tjelesni sat smanjuje fibrozu in vitro, otkrivajući potencijalni cilj za ovu neizlječivu bolest.

Otkriće da je tjelesni sat potencijalno ključni igrač otvara mogućnost za nove načine liječenja ili sprječavanja stanja. Smatra se da dodatna istraživanja koja će biti usmjerena na proučavanje povezanosti plućne fibroze i trajanja spavanja trebaju utvrditi uzročnost i obnovljivost. Ukoliko se ovi rezultati potvrde i u drugim ispitivanjima, spavanje u optimalnom vremenu može umanjiti utjecaj ove razorne bolesti. 

Inače, prethodna istraživanja pokazala su da tjelesni sat također ima važnu ulogu u infekciji, raku i dijabetesu

Plućna fibroza je razarajuća bolest koja je trenutno neizlječiva. Njeni simptomi ovise o opsegu plućnog oštećenja, brzini kojom bolest napreduje i razvoju komplikacija kao što su infekcije i zatajivanje srca. Glavni simptomi kao što je zaduha pri naporu i gubljenje snage nastaju podmuklo. Uobičajeni simptomi uključuju kašalj, gubitak apetita, gubitak težine, umor, slabost i nejasnu bol u prsima. Kasnije tijekom bolesti, kada se u krvi smanji razina kisika, koža može poprimiti plavkastu boju a vršci prstiju zadebljati ili postati batićasti. Opterećenje srca može dovesti do njegova zatajivanja.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.