Dva nova JAK inhibitora obećavaju u liječenju alopecie areate


Dva nova JAK inhibitora obećavaju u liječenju alopecie areate

Prema rezultatima novog istraživanja izgleda da su dva nova eksperimentalna inhibitora Janus kinaze (JAK) sigurna i učinkovita u liječenju pacijenata s umjerenim do teškim gubitkom kose. Prema mišljenju stručnjaka, nakon ovih rezultata, pacijenti s alopeciom areatom imaju razloga da budu optimistični.

Također, valja istaknuti da su čak i pacijenti s alopeciom totalis (potpuni gubitak kose na glavi) i alopeciom universalis (potpuni gubitak kose i dlaka na tijelu) pozitivno reagirali na terapiju s PF-06651600 (JAK3 inhibitor) i PF-06700841 (JAK1/tirozin kinaze 2 inhibitor).

Alopecia areata je iznenadan, mrljasti gubitak kose ili dlaka u osobe bez očite kožne ili sistemske bolesti. Najčešće su zahvaćeni vlasište i brada, ali može biti zahvaćeno bilo koje područje tijela. Alopecia areata se smatra autoimunom bolešću koja zahvaća genetski sklone osobe izložene nejasnim okolišnim čimbenicima, poput infekcije ili emocionalnog stresa. Ponekad se pojavljuje zajedno s autoimunim vitiligom ili tireoiditisom. Procjenjuje se da od alopecije boluje oko 147 milijuna ljudi na svijetu, te predstavlja jedan od najčešćih problema iz područja dermatovenerologije.

Svakako treba spomenuti da se do 50 posto pacijenata oporavlja od epizode alopecije, spontano ili uz pomoć terapije. Nažalost, u 50 posto pacijenata ne dolazi do potpunog oporavka i bolest prelazi u kroničnu relapsirajuću bolest. Trenutno ne postoji terapija za uspješno liječenje teškog i kroničnog oblika alopecije.

Liječnici smatraju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdila učinkovitost JAK inhibitora u liječenju alopecie areate te njihova sigurnost za pacijente. Tijekom ovog istraživanja pacijenti su dobro podnosili oba JAK inhibitora, i nije bilo slučajeva reaktiviranja herpes zostera. 

Izvor:
European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) Congress 2018

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.