Ekstrakt brusnice čini bakterije osjetljivijima na antibiotike


Ekstrakt brusnice čini bakterije osjetljivijima na antibiotike

Rezultati nove studije pokazali su da ekstrakt brusnice čini bakterije osjetljivijima na niže doze antibiotika, što pruža nadu u borbi za ograničavanje otpornosti na te važne lijekove. Inače, globalno širenje rezistencije na antibiotike potkopava desetljeća napretka u borbi protiv bakterijskih infekcija. Zbog pretjerane upotrebe antibiotika u medicini i poljoprivredi, trenutno smo na pragu povratka u razdoblje prije otkrića antibiotika u kojem manje infekcije ponovno mogu postati smrtonosne. Stoga je suzbijanje smanjenja učinkovitosti antibiotika poboljšanjem učinkovitosti trenutno dostupnih antibiotika ključni cilj.

Brusnice su vrlo tražene zbog svog okusa i antioksidanata koje sadrže, a nova studija objavljena u časopisu Advanced Science pruža dokaze da bi one također mogle pomoći u borbi protiv bakterija. Inače, sok od brusnica se preporuča u borbi protiv infekcija mokraćnog sustava.

U ovom istraživanju, bakterije odabrane za proučavanje bile su odgovorne za infekcije mokraćnog sustava, upalu pluća i gastroenteritis (Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa i Escherichia coli).

Analiza je pokazala da ekstrakt brusnice povećava bakterijsku osjetljivost na antibiotike djelujući na dva načina. Prvo, čini bakterijsku staničnu stijenku propusnijom za antibiotik, i drugo, ometa mehanizam koji bakterije koriste za ispumpavanje antibiotika. Zbog toga antibiotik lakše prodire, a bakterije ga teže uklanjaju, što objašnjava zašto je lijek djelotvoran u nižim dozama.

Izvor:
Advanced Science

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.