FDA odobrila gensku terapiju za rak mokraćnog mjehura koji se teško liječi


FDA odobrila gensku terapiju za rak mokraćnog mjehura koji se teško liječi

Pacijenti s visokorizičnim rakom mokraćnog mjehura sada imaju novu opciju za njegovo liječenje. Naime, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je gensku terapiju nadofaragene firadenovec-vncg (Adstiladrin), koja je dizajnirana da djeluje na pacijente koji imaju takozvani visokorizični neinvazivni rak mokraćnog mjehura (NMIBC) koji nije reagirao na standardno liječenje, Bacillus Calmette-Guérin (BCG), ali se nije proširio. 

Inače, oko 75 do 80% novodijagnosticiranih karcinoma mokraćnog mjehura izraslo je kroz sluznicu mokraćnog mjehura, ali još nije zahvatilo mišić. Oko 30 do 80% slučajeva se ponavlja i postoji opasnost od širenja. Liječenje obično uključuje uklanjanje tumora i korištenje BCG-a kako bi se smanjio rizik od ponovne pojave raka. U SAD-u, oko 12.000 muškaraca i 4.700 žena godišnje umre od ove bolesti.

Nova genska terapija se aplicira pacijentima jednom svaka tri mjeseca u mokraćni mjehur kroz urinarni kateter.

Najčešće nuspojave povezane s primjenom ove terapije bile su iscjedak iz mokraćnog mjehura, umor, spazam mokraćnog mjehura, hitno mokrenje, prisutnost krvi u mokraći, zimica, vrućica i bolno mokrenje. Osobe s oslabljenim imunitetom ili s nedostatkom imuniteta ne bi trebale koristiti ovu terapiju, ističu u FDA.

Izvor:
FDA

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.