Fototerapija može poboljšati kognitivne funkcije oboljelima od demencije


Fototerapija može poboljšati kognitivne funkcije oboljelima od demencije

Fototerapija može poboljšati kognitivne funkcije kod pacijenata s demencijom, prema sustavnom pregledu i analizi 12 randomiziranih kontroliranih studija.

No fototerapija nije imala značajan učinak na bihevioralne i psihološke simptome demencije i spavanje. Što sugerira da bi fototerapija mogla biti jedna od nefarmakoloških intervencija koje najviše obećavaju za poboljšanje temeljnih simptoma demencije.

Demenciju inače karakterizira progresivno i ozbiljno kognitivno oštećenje, motorički deficiti i problemi u ponašanju. Kao veliki zdravstveni problem kod starijih osoba, demencija može dovesti do individualne ovisnosti, invaliditeta, pa čak i smrti. Ne samo da utječe na kvalitetu života pojedinaca, već nameće i ogromna društvena i ekonomska opterećenja obiteljima, zdravstvenim sustavima i društvu. Uz sve starije stanovništvo diljem svijeta, demencija je postala važan javnozdravstveni problem i postoji snažna potreba za njenim učinkovitim i jeftinim liječenjem.

Prema mišljenju strulčnjaka, fototerapija, koja koristi jarku svjetlost punog spektra obično iznad 600 luksa ili svjetla specifična za valne duljine, poput svjetla obogaćenog plavom ili plavo- zelena svjetla obećavajuća je nefarmakološka terapija koja ima prednosti neinvazivnosti, jeftinosti i visoke sigurnosti.

Izvor:
Brain and Behavior

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.