Genska terapija može pomoći u liječenju glaukoma


Genska terapija može pomoći u liječenju glaukoma

Istraživanje koje su proveli britanski znanstvenici s University of Bristol pokazalo je da se glaukom može uspješno liječiti jednom injekcijom genske terapije, što bi mnogim pacijentima poboljšalo mogućnosti i učinkovitost liječenja, te kvalitetu života.

Inače, glaukom pogađa preko 64 milijuna ljudi diljem svijeta i vodeći je uzrok sljepoće. Obično ga uzrokuje nakupljanje očne vodice u prednjem dijelu oka, što povisuje očni tlak i progresivno oštećuje živce odgovorne za vid. Trenutni tretmani za liječenje glaukoma uključuju kapljice za oči, primjenu lasera ili operativni zahvat, a svi imaju ograničenja i nedostatke.

Valja spomenuti, da ova genska terapija cilja dio oka znan kao cilijarno tijelo, koji stvara očnu vodicu koja održava očni tlak. Korištenjem najnovije tehnologije nazvane CRISPR, gen zvan Aquaporin 1 u cilijarnom tijelu se inaktivira, što za posljedicu ima smanjenje očnog tlaka.

Buduća klinička ispitivanja na većem broju ispitanika trebala bi potvrditi uspješnost ovog novog načina liječenja glaukoma.

Izvor:
Molecular Therapy

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.