Gubitak Y kromosoma kod muškaraca može dovesti do smrtonosnog zatajivanja srca


Gubitak Y kromosoma kod muškaraca može dovesti do smrtonosnog zatajivanja srca

Gubitak muškog spolnog kromosoma kako mnogi muškarci stare uzrokuje ožiljke na srčanom mišiću i može dovesti do smrtonosnog zatajivanja srca, pokazuje novo istraživanje. Smatra se da bi ovo otkriće moglo pomoći u objašnjenju zašto muškarci u prosjeku umiru nekoliko godina mlađi od žena.

Prema mišljenju stručnjaka, muškarci koji pate od gubitka Y kromosoma – procjenjuje se da to uključuje 40 posto 70-godišnjaka – mogu posebno imati koristi od postojećeg lijeka, pirfenidona, koji cilja na opasne ožiljke na tkivu, kao i od drugih antifibrotičnih lijekova.

Dok žene imaju dva X kromosoma, muškarci imaju X i Y. Ali mnogi muškarci počinju gubiti svoj Y kromosom u dijelu svojih stanica kako stare. Čini se da je ovo osobito istinito za pušače. Gubitak se uglavnom događa u stanicama koje se brzo mijenjaju, kao što su krvne stanice. 

DNK svih naših stanica neizbježno nakuplja mutacije kako starimo. To uključuje gubitak cijelog kromosoma Y unutar podskupa stanica kod muškaraca. Razumijevanje da je tijelo mozaik stečenih mutacija pruža naznake o bolestima povezanim sa starenjem i o samom procesu starenja. Studije koje ispituju gubitak Y kromosoma i drugih stečenih mutacija mogu doprinijeti razvoju personaliziranih lijekova koji su prilagođeni ovim specifičnim mutacijama.

Izvor:
Science

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.