Hidroksiureja uspješna u liječenju anemije srpastih stanica u djece


Hidroksiureja uspješna u liječenju anemije srpastih stanica u djece

Kliničko istraživanje koje se provodilo u 25 medicinskih centara SAD-a i Kanade pokazalo je da je liječenje anemije srpastih stanica u djece hidroksiurejom sigurno i učinkovito, te da smanjuje rizik od moždanog udara. Naime, pokazalo se da hidroksiureja djeluje jednako učinkovito kao i transfuzija krvi u smanjivanju rizika od moždanog udara.

Anemiju srpastih stanica je nasljedna bolest crvenih krvnih zrnaca kod koje oboljeli imaju abnormalni hemoglobin S, koji nastaje zamjenom aminokiseline glutamina valinom u beta-lancu. Usljed te promjene crvena krvna zrca, eritrociti, koja su inače mekana i okrugla, poprimaju neprirodan, krut oblik nalik srpu, te gube fleksibilnost, što rezultira njihovom ograničenom pokretljivošću kroz male krvne žile.

Simptomi anemije srpastih stanica obično se javljaju nakon šestog mjeseca života, a vazookluzivna bolest u dobi od 12 mjeseci do 6 godina. Česti simptomi su anemija, ubrzan rad srca, žutica, umor, te jaki bolovi u kostima. Komplikacije uključuju bubrežnu bolest, bolest očiju, srčanu bolest, ulceracije na ekstremitetima i moždani udar.

Inače, hidroksiureja se prvotno koristila za liječenje karcinoma, no primjetilo se da ona može smanjiti broj srpastih crvenih krvnih zrnaca.

Izvor:
HealthDay

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.