Hrana koja uzrokuje upalu povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti


Hrana koja uzrokuje upalu povezana s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti

Brojne studije ukazale su na vezu između upale i rizika od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčanu bolest, hipertenziju i moždani udar, a sada je nova studija pokazala da prehrana bogata crvenim mesom, prerađenim mesom, zaslađenim napitcima i rafiniranim žitaricama, potiče upalu u tijelu i povećava rizik od srčane bolesti i moždanog udara.

Naime, stalna niska razina upale može potaknuti stvaranje aterosklerotskih plakova u krvnim žilama te u konačnici dovesti do srčanog udara i moždanog udara.

Kronična upala igra važnu ulogu u razvoju srčane bolesti i moždanog udara. Valja istaknuti, da su neki upalni biomarkeri, uključujući kemokine, interleukine i adhezijske molekule, povezani s nastankom ateroskleroze.

Prethodna su istraživanja otkrila da prehrana može utjecati na razinu upale. Pokazalo se da neke zdrave prehrane, uključujući mediteransku prehranu - koje sadrže niže razine mesa i više povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova, žitarica, ribe i nezasićenih masti - pomažu u smanjenju koncentracije nekih upalnih biomarkera. 

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.