Infekcije mogu povećati rizik za razvoj krvnih ugrušaka


Infekcije mogu povećati rizik za razvoj krvnih ugrušaka

Infekcije, posebno kod ljudi starije životne dobi, mogu povećati rizik od stvaranja potencijalno opasnih krvnih ugrušaka, ističe nova studija. Inače venska tromboembolija (VTE) uključuje duboku vensku trombozu (DVT) i potencijalno smrtonosno stanje, plućnu emboliju (PE).

Duboka venska tromboza obično počinje u nogama i često se povezuje s dugotrajnim sjedenjem, a poznata je i kao "sindrom ekonomske klase", jer se javlja kod putnika na dugim letovima zbog skučenosti prostora za noge.

Ova studija je pokazala da se kod osoba starije životne dobi koje pate od infekcije (npr. urinarne, respiratorne i dr.) nakon boravka u bolnici ili staračkom domu, rizik od razvoja venske tromboembolije povećava za sedam puta, dok se u slučaju infekcije kod kuće, rizik od razvoja krvnih ugrušaka unutar 90 dana, povećava tri puta.

Također se pokazalo da je najčešći uzrok hospitalizacije zbog venske tromboembolije infekcija, i to u 52 posto slučajeva.

Osim infekcije, lijekovi koji se koriste za liječenje anemije te transfuzija krvi, također mogu povećati rizik od venske tromboembolije. Lijekovi za liječenje anemije devet puta povećavaju rizik od venske tromboembolije.

Ostali čimbenici rizika su kirurški zahvati, prijelomi kosti, nepokretnost i kemoterapija.

Izvor:
Circulation 

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.