Izloženost antibioticima povezana s ranim razvojem raka debelog crijeva


Izloženost antibioticima povezana s ranim razvojem raka debelog crijeva

Čini se da je izloženost antibioticima povezana s razvojem raka debelog crijeva, posebno kod mlađih ljudi, i mogla bi pridonijeti povećanju učestalosti ranog raka debelog crijeva, ukazuje britanska studija.

Analiza sugerira da je povijest upotrebe antibiotika kod osoba mlađih od 50 godina povećala rizik od razvoja raka kolona, no ne i raka rektuma, za 49  posto.

Ovo je prva studija koja povezuje upotrebu antibiotika s rastućim rizikom od ranog raka debelog crijeva, bolesti koja se u posljednja dva desetljeća povećavala brzinom od najmanje 3 posto godišnje, ističu stručnjaci.

Nezdrava hrana, zaslađena pića, pretilost i alkohol vjerojatno su imali ulogu u tom porastu, no podaci ističu važnost izbjegavanja nepotrebne uporabe antibiotika, posebno kod djece i mladih.

Prethodne studije pokazale su da kod starijih odraslih osoba značajne promjene u strukturi i raznolikosti crijevnog mikrobioma izazvane antibioticima utječu na razvoj kolorektalnog karcinoma. No, utjecaj upotrebe antibiotika na rani kolorektalni karcinom nije bio dosada istraživan.

Izvor:
ESMO World Congress on Gastrointestinal Cancer

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.