Jedna trećina osoba koje su preživjele moždani udar doživi depresiju


Jedna trećina osoba koje su preživjele moždani udar doživi depresiju

Depresija je uobičajeno iskustvo za osobe koje su preživjele moždani udar. Sada se pokazalo da otprilike jedna trećina osoba koje su preživjele moždani udar doživi depresiju – u usporedbi s 5%–13% odraslih bez moždanog udara. Ukoliko se depresija ne liječi, može utjecati na kvalitetu života i otežati oporavak nakon moždanog udara.

Inače, depresija nakon moždanog udara može biti normalna psihološka reakcija na stres od ozljede, invaliditeta ili susreta sa smrtnošću izazvanom moždanim udarom. Jednako tako, nakon moždanog udara, sustavi koji reguliraju emocije mogu biti oštećeni i uzrokovati depresiju, anksioznost ili simptome slične PTSP-u.

Nažalost, budući da i moždani udar i depresija još uvijek nose društvenu stigmu i sram, mnoge osobe koje su preživjele moždani udar oklijevaju potražiti pomoć i možda će trebati dodatnu podršku da prepoznaju simptome depresije i potraže liječenje.

Također, treba istaknuti, da liječenje depresije ne samo da poboljšava raspoloženje, već također potiče fizički, kognitivni i intelektualni oporavak.

Izvor:
American Heart Association

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.