Jednostavan test krvi mogao bi lako otkriti epileptičke napadaje


Jednostavan test krvi mogao bi lako otkriti epileptičke napadaje

Švedski znanstvenici s Lund University otkrili su više razine imunoloških proteina u krvi prije i nakon epileptičkog napadaja. Mogući biomarkeri mogu se identificirati jednostavnim testom krvi. Dijagnosticiranje epilepsije trenutno zahtijeva mnogo resursa, a razlikovanje od drugih stanja može biti izazovno. Stoga su hitno potrebne bolje dijagnostičke metode čim pacijent zatraži liječničku pomoć nakon sumnje na napadaj.

Pacijenti koji su imali epilepsiju pokazali su povišene razine jednog od pet proteina - IL-6 - čak i prije napadaja, vrijednost koja je prolazno porasla čak i dalje neposredno nakon epikeptičkog napadaja.

Epilepsija je skupni naziv za abnormalnu aktivnost u mozgu koja uzrokuje privremeni gubitak kontrole nad ponašanjem i kretanjem. Stanje može biti urođeno, biti uzrokovano tumorom, moždanim udarom ili infekcijom u mozgu i uzrokovati vrlo različite simptome ovisno o dijelu mozga u kojem epizoda počinje ili se širi. Upalni procesi koji započinju kao imunološki odgovor u tijelu također mogu izazvati napadaj.

Izvor:
Heliyon

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.